mandag 25. januar 2010

Har Issuu noen issues?


Jeg har tatt en kjapp titt på om Issuu er et godt alternativ til f.eks vBook, Zmags, Swiflet o.l.

Har du ikke hørt om Issuu før, så er det kort fortalt digital publisering av trykksakers svar på Flickr og Youtube, med mulighet for en betalvariant med utvidede egenskaper. Man laster opp en PDF, PowerPoint or Word-fil og Issuu konverterer dette til en fil som man kan ble i som ett fysisk magasin via Flash og din nettleser.


Jeg har kommet over noen småbugs, men stort sett ser dette veldig lovende ut. Dog er indekseringstid etter publikasjon noe lang, selv tre dager etter filer er lastet opp dukker de ikke opp når jeg søker etter f.eks. innhold, filnavn e.l. Om jeg søker via "site" på google så får jeg treff, selv etter noen få timer.

De bugs jeg har kommet over har med gjennomsiktighet/transparency og strek som på Issuu.com ikke blir seende ut som de gjør i PDF-filen som har vært gjennom Issuu sin konvertering. Den første PDF-filen jeg prøvde ut med var konvertert med en profil som jeg bruker daglig til offsetproduksjon (1.4), med den ble resultatet ikke tilfredstillende. Adobes standardprofil "High Quality Print" (1.4) ga ikke noe bedre resultat, sett bort i fra at filstørrelsen var en del mindre pga komprimeringen der ift. den forrige profilen. Til slutt krøp jeg til korset og søkte litt rundt inne i internett og fant da der ett oppsett som Issuu anbefaler å bruke fra InDesign CS4. Selv med denne profilen ble noen av elementene med gjennomsiktighet ikke gjengitt riktig, jeg endte da opp med å flate ut gjennomsiktigheten på de berørte sidene. Streker/linjer ser ut til å forsvinne litt på måfå, som for eksempel de stiplede strekene mellom paginaene og de levende kolumnetitlene på dette oppslaget.

En stor fordel Issuu har over de andre løsningene nevnt, er at lesere oftere tilfeldig kan "snuble" over din trykksak mens de leser eller leter etter noe annet via søk osv. på Issuu.com. Har du lyst til å nå dine lesere via iPhone eller iPad'en så er snart Issuu Mobile tilgjengelig der som egen applikasjon. Mobiltelefoner eller andre enheter som bruker Android og dermed har tilgang til Android Market kan allerede laste ned Issuu Mobile.

Alt i alt kan jeg ikke annet enn å anbefale Issuu for deg som er ute etter en gratisløsning for å få publisert dine "print" kreasjoner inne i internett. Man må tåle pittelitt reklame rundt publikasjonen. Man får til gjengjeld 15GB lagringsplass og begrensingene er små sett i lys av at man er ute etter noe gratis. At man maksimum kan ha en million lesere, maks 500 siders dokument og 100MB maks filstørrelse er mer en overkommelig.


Er man derimot ute etter en profesjonell løsing så har Issuu Pro noen mangler, som for deg kan være store nok til at du ikke tar steget over. Man kan ikke redigere filer man har lastet opp, altså ikke overskrive/erstatte direkte f.eks. en PDF med en oppdatert versjon. Man må først slette den forrige, da mister man statistikk osv, så må man laste opp den nye filen og gi den samme linkdefinisjon som den forrige. At man i tillegg må se gjennom publikasjonen med lupe etter feil som kan ha oppstått i Issuu sin konvertering er heller ingen bonus for en profesjonell løsning. Shelf og mappesystemet til Issuu er (mener jeg) ikke helt godt nok for å f.eks. skille av flere kategorier/kunder/publikasjoner man har, men det duger i mindre skala.

Issuu Pro sett opp i mot f.eks vBook og Swiflet har den store fordelen at man betaler for ett månedsabonnement og da selv styrer publikasjonsprosessen. Man kan da også laste opp så mange filer man ønsker uten å måtte betale noe mer for hver fil, med f.eks Swiflet derimot så betaler man per opplasting. Er filen da laget med feil spesifikasjoner eller av annen grunn ett problem oppstår og man må laste opp en ny fil, så må man betale igjen til leverandøren av Swiflet. Opplastingssystemet og hvordan hele Issuu er utformet gjør også at man ikke må være spesielt interessert eller over middels datakompetent for å forstå prosessen. Så med andre ord står man mye friere med Issuu.

Selv med de bugs og mangler Issuu Pro har så skal det sies at for 19$ i måneden, så er det ikke bortkastede penger.

Ingen kommentarer: